Rädda världen hemifrån

Följ mig och min familj när vi, i vardagen, försöker dra vårt strå till stacken, för att rädda värden !!

Man kan alltid börja med något

Publicerad 2013-10-21 12:25:22 i Allmänt,

Var börjar man när man vill förändra hemma till ett mera miljövänligt hem, undrar nog många. Allt kan ju inte göras på en gång liksom.

 

Ja, det gör man ju som man vill. Många börjar i köket (vilket även vi gjorde) med att börja sopsortera. Sopsorterat har säkert många gjort lång tid redan, men jag måste tyvärr säga att långt ifrån alla gör det.

Vi bor i ett bostadsrättsradhus och där har vi ett gemensamt soprum där det finns stora bingar för tidningar, metall, kartonger, färgat glas, ofärgat glas, hårdplast, matavfall och vanliga hushållssopor. På väggarna sitter mindre bingar för lampor, batterier och mindre elektronik. Det sitter även inplastade lappar som beskriver i vilken binge du ska kasta olika saker. Dessutom har vi en fiffig hatthylla där man kan lägga/ställa sådant man inte vill ha kvar, men inte vet i vilken binge man ska lägga det. Men vissa hushåll slänger allt i hushållssoporna ÄNDÅ !!! Jag vet att de flesta vuxna i Sverige idag kan läsa innantill, så min slutsats är att man är lat och ointresserad av sina barns framtid.                              

Ointresserad av miljön och klimatförändringen kan man ju få vara, alla kan ju inte vara intresserade av samma saker, men jag har svårt att tro att man kan vara ointresserade av sina barns framtid (de flesta vuxna har ju barn eller planerar att skaffa). Ibland kan jag bara inte låta bli att ”göra om och göra rätt”, där i soprummet. Ja, jag går ju inte så långt som att öppna soppåsarna, men många slänger plastburkar, petflaskor, ölburkar, tidningar löst i bingen för hushållssopor, TROTS att det bara är högst 1.5 m till rätt binge. OBEGRIPLIGT !!!

 

Något annat man kan börja med är att rensa ut plast från köket som teflonpannor, plastredskap som slevar, stekspade, decilitermått och ersätta med något mer miljövänligt. Något vi valt att ha kvar i plast är plastflaskan till kolsyreapparaten eftersom vi dricker väldigt mycket kolsyrat vatten. Vi kommer dessutom snart att byta ut den mot en ny plastflaska eftersom den är hållbar i 1 år. Alternativet hade varit att köpa hem en massa kolsyrat vatten i petflaskor, jag vågar mig inte på att räkna ut hur många petflaskor det skulle bli under 1 år. Vill inte veta !!

 

Sedan kan man ju börja med att byta ut olika matvaror till ekologiska- och Fair trade varor. Det viktigaste som man kan börja med är att byta ut kaffet, bananer och vindruvor. Där har vi ruskigt mycket olika sorters besprutning av gifter redan innan de skördas men det besprutas även efteråt med gifter så att de ska hålla sig fräscha tills de ligger i butiken. Det gäller även svensk potatis så har du möjlighet så köp kravmärkt potatis.

I vår familj gör vi all mat från grunden, inga hel eller halvfabrikat så långt det går, vi köper dock krossade tomater och vita bönor i tomatsås i förpackning. Grönsaker och frukt efter säsong vilket blir billigast och miljövänligast.

Man har helt enkelt inte råd att byta ut och köpa nya saker, allt på en gång, utan jag anser att man gör det eftersom. Då hinner hjärnan med också. För det tar tid att ställa om ingrodda vanor så att de nya vanorna blir just vanor. Mycket kan man hitta på second hand butiker, loppisar, tradera och blocket, till en billig peng dessutom. Plastslevar, plastvispar och plaststekspade kan man byta ut mot träslevar, metallvisp och rostfri stekspade med trähandtag. Plastlådor för matförvaring -> glas eller rostfri låda, plastbunkar för bak -> Porslinskål eller rostfri skål, osv. osv.

 

I badrummet kan man börja med att köpa ekologiska, miljömärkta produkter allt eftersom det gamla tar slut.

Här i Sverige märker vi inte av vattenbrist, men många andra länder på vår planet har inget alls. Många tänker inte på att det bara finns en viss mängd vatten på jorden, och bara för vi har turen att bo där det finns mycket av vattnet så ger det inte oss någon rättighet att slösa med det. Dessutom har vi länder, Sverige inräknat,, där det är självklart med att vattnet kommer när jag vrider på kranen, även en benägenhet att förgifta vattnet med allehanda kemikalier som kommer av alla de produkter som vi använder. Kemikalier som reningsverken inte har kapacitet att ta hand om, utan kemikalierna har en enkelbiljett rakt ut i våra hav.

Så en av de första åtgärderna man kan göra är att inte slösa med vattnet, vare sig i duschen, i tvättmaskinen (tvätta endast full maskin och bara smutsiga kläder, ej smutsigt = vädring), i diskmaskinen (diska endast full maskin och med halva doseringen, disken blir ren ändå).

När det gäller duschning så behöver man bara duscha varannan dag, inte varje dag. Tvål och vatten torkar ut huden och du behöver mer lotion. När du duschar varannan dag så räcker duschtvål, schampo mm. dubbelt så länge (pengar at tjäna !!) och utsläppen av kemikalier halveras på ett år. Många står på morgonen och försöker vakna i duschen (tjatar på min tonårsson med jämna mellanrum), men en dusch bör högst vara i 10 min., gärna mindre.

Börjar man med detta i badrummet har man kommit en bra bit på vägen, tycker jag.

Kram Maria

 

 

Kommentarer

Postat av: Monika

Publicerad 2019-07-29 11:00:32

Vilken intressant blogg du har. Och utan pekpinnar, bara tips. Jag vill försöka bli mer miljövänlig men är bara i början. Eftersom vi äter mycket frukt är det där jag fokuserat när det gäller ekologiska alternativ. Men ibland velar jag över vad som är bäst av ekologiska tomater från Spanien och svenskodlade vanliga tomater som inte transporteras så långt.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lite om mig !!

Jag som driver denna blogg heter Maria Jonsson Bor med min man och två tonårsbarn, R och E i en stad vid Västerbottens kust. Är närmare 50 än 40 år. I vår familj försöker vi tänka miljömedvetet och klimatsmart så gott det går och det är just det den här bloggen handlar om. Du kan läsa om hur vi väljer att leva, du får även tips och fakta, då och då. Glöm inte att du gärna får lämna en kommentar på det du läst. Alltid kul med kommentarer !!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela